Trail running je čoraz populárnejšia forma športu. Jedná sa o beh vo voľnej prírode, často po horských, alebo lesných chodníkoch, prakticky za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Slovensko je na túto aktivitu absolútne ideálnou krajinou. Veď nádhrených chodníčkov v našich lesoch a horách je nekonečné množstvo. Sú prekrásne v každom ročnom období. V posledných rokoch rastie takisto počet závodov súvislosti s touto aktivitou. Spomenúť možno napríklad Nízkotatranskú stíhačku, Malofatranskú, či Kysuckú stovku. K tomu sa pridružilo množstvo lokálnych kratších pretekov napr. v Malých Karpatoch.

Slovensko je so svojimi rozsiahlymi lesmi, horami, ale častokrát i nížinnými oblasťami výbornou trail runningovou lokalitou. Trail running umožňuje na rozdiel od klasického behu po asfaltových povrchoch vyhnúť sa jednotvárnej činnosti v rovnakom prostredí a na rovnakej trase. Prírodné scenérie nezriedka podčiarkujú radosť z behu.

Hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Pohyb v prírodnom prostredí je to, čo odlišuje trail running od klasickeho behu. Môže pri tom ísť o nenáročný beh v prírode, ale aj tzv. sky run - tzv beh do neba, ktorý predstavuje beh do vrchu. Na Slovensku sa behá Slovenský pohár v behu do vrchu, alebo aj tzv. Tatranská šelma, čo je úžasný beh na Slavkovský štít. Nemožno zabudnúť niekoľko desaťročí organizovaný nádherný beh - Psotkov memoriál vo Vysokých Tatrách.  Najlepší trail runneri nezriedka bežia na najvyššie kopce planéty, alebo prekonávajú viac ako stokilometrové vzdialenosti na jeden záťah v najextrémnejších prírodných podmienkach. Často sa behá bez ohľadu na dennú dobu. Bežať môžete cez deň, ale aj v noci pri svetle čelovej lampy.

Prečo skúsiť trail running?

Beh v prírode je presne to, čo umožní oveľa lepšiu regeneráciu psychiky a zlepšenie duševného stavu, hoci niektoré extrémne trailové trasy kladú na bežcov vysoké psychické nároky. Trail running umožňuje uvoľnenie od každodenného stresu a prináša neopakovateľné zážitky. Pri trail runningu na hrebeňoch hôr nezriedka zabudnete na fyzickú námahu a budete vnímať nádherné výhľady do diaľok. Na Slovensku je možností na jednoduchý trailrunning neúrekom. Mestá nie sú tak obrovské, aby ste za krátky čas neboli v priľahľom poli, lese, alebo lúkach. Všade sa dajú nájsť pekné cestičky, vedúce krajinou mimo asfaltu a betónu. O to krajšie bude, ak sa postupne prepracujete aj do našich najvyšších pohorí ako Malá a Veľká Fatra, alebo Nízke, Západné a Vysoké Tatry. No na zahodenie nie sú ani nižšie hrebene, práve naopak.

Trail running a zvieratkáTrail running a zvieratká. V našich pohoriach sa vám môže stať, že počas behu stretnete rôzne zvieratá. Toto bol ten príjemnejší druh stretu.

Typy trail runningových ciest

Trail runningové trasy môžu byť rôznej náročnosti. Bežať môžete príjemným lesným chodníkom, širokým práve pre jednu osobu tzv. single track, ale aj na otvorenom horskom chrbte vo vysokohorskom prostredí. Bežať môžete v lete po prašných poľných cestách, cez horské potoky, alebo v zimnom období prekrásne zasneženou krajinou. Nezriedka vás pri trail runningu zastihne dážď. Na Slovensku sú predovšetkým obrovské plochy lesov, patríme v tomto ukazovateli medzi popredné krajiny sveta. Les samozrejme ponúka úžasné chodníčky na trailový beh. Slovensko má veľkú výhodu v tom, že sú navyše perfektne značené a tak si trasu viete dobre naplánovať a všetko lepšie odhadnúť.

Trail running v Nízkych TatráchTrail running v Nízkych Tatrách. Krásne vysokohorské prostredie a ideálne chodníčky pre beh. To sú Nízke Tatry. Ide o behanie vo vyšších polohách a preto sa zodpovedne pripravte na vrtochy počasia.

Výstroj pre trail running

Od konkrétnych podmienok závisí aj použitie vhodnej výstroje, ktorej ponuka a kvalita je v súčasnosti na veľmi dobrej úrovni. Samozrejme hlavnú úlohu zohráva hmotnosť jednotlivých súčastí výstroje. Dôležitá je najmä dobre zvolená bežecká obuv. Dnes je možné vybrať si zo širokej ponuky bežeckých topánok vhodných do najrôznejších podmienok. Rozdiely existujú predovšetkým v úprave podrážky, tlmení a podobne. Obuv je vhodné pri určitom type terénu prekryť gamašou, ktorá bráni prieniku drobných nečistôt do jej vnútra.

Ak bežíte dlhú trasu je vhodné mať poruke teleskopické paličky a ich použitím šetriť kĺby. Pre beh v noci, čo na diaľkových behoch vôbec nie je neobvyklé sa hodí čelovka. Tá je na niektorých pretekoch súčasťou povinnej výbavy, podobne ako lekárnička, či mobilný telefón.

K základným pravidlám pri trail runningu patrí dostatočná hydratácia. Skúsení bežci sa zvyknú pravidelne pred a po behu vážiť, aby tak zistili úbytok tekutín. Na základe toho vedia určiť potrebné množstvo tekutín, ktoré si pripravia na beh.

Na účel hydratácie slúžia rôzne druhy športových fľaší, ktoré je možné výhodne pripnúť na bežecký batoh resp. použiť hydrovak. Trail runningové fľaše sa často zvyknú niesť priamo v ruke, na čo slúžia špeciálne úchyty. Nevyhnutnou súčasťou pri trail runningu na dlhšie trate je kvalitný bežecký batoh. Takéto batohy kombinujú zväčša výbornú funkčnosť s nízkou hmotnosťou.

Len vy a trail

Samotné oblečenie sa veľmi podobá klasickému bežeckému oblečeniu, s tým rozdielom, že často je nutné niesť viac zložiek z dôvodu zmeny klimatických podmienok v horách. K výstroji možno zaradiť špeciálne kompresné ponožky, návleky, prípadne nohavice, ktoré podporujú a uľahčujú krvný obeh v tele bežca.

Trail runnovať sa však dá za pomerne lacný peniaz a dôraz je nutné klásť predovšetkým na vhodne zvolenú obuv. Niektorí trail runneroví bežci vyhľadávajú skôr minimalistickú výstroj a pri výbere sa sústreďujú na topánky, ktoré im spoľahlivo sedia, čo je základná požiadavka pri vytrvalostných behoch na dlhú trať.

Čo sa týka Slovenska, vystrojiť sa je potrebné primerane podmienkam. Najmä naše hory majú rýchlo premenlivú tvár a tak treba myslieť na rezervné oblečenie v prípade nepohody. Obyčajne však vystačíte s bežeckými teniskami, legínami, bundou proti dažďu a vetru a termotričkom a nejakým občerstvením.

Možnosti trail runningu na Slovensku

Slovensko ponúka množstvo trail runningových alternatív vo svojich lesoch a horách, cesty na ktorých budete mať krásne zážitky. Stačí si len naplánovať trasu a vyraziť. Takisto existuje možnosť zapojiť sa do organizovaných horských behov, akými sú napríklad Nízkotatranská stíhačka, avšak takéto podujatia sú už orientované viac výkonnostne.

Po svete sa v súčasnosti organizuje veľké množstvo trail runningových akcií v horách, púšťach, či dokonca polárnych oblastiach. Veľmi pekné prírodné prostredie môžete zažiť napríklad na behu v oblasti Mont Blancu - Ultra Trail du Mont Blanc, ktorý sa koná každoročne.

Trail running môže byť veľmi dobrým tipom na zocelenie vašej fyzickej kondície a to všetko v lone slovenskej prírody. Navyše trail running nie je časovo náročnou aktivitou, no napriek tomu ponúka veľa za krátky čas. Je teda vhodný aj pre večne zaneprázdnených.

Trail running na RakytovTrail running na Rakytov. Jednou z možností je prebehnúť sa po hrebeni z Tureckej na Rakytov a späť. Je to ideálny spôsob ako stráviť bežecký deň.

Top lokality pre trail running na Slovensku

Na Slovensku sa dá behať v prírode takmer všade. Urbanizácia nie je až tak veľká na rozdiel od skutočných veľkomiest sveta. V prírode ste veľmi rýchlo. K najkrajším lokalitám pre trailový beh patria nasledovné slovenské pohoria.

  • Veľká Fatra - perfektný hôľny terén, nekonečné horské lúky s ideálnym profilom trasy, zaujímavé vrcholy a čarovné výhľady, dobré značenie a chaty.
  • Malá Fatra - krásna horská príroda a chodníčky, dobré značenie, chaty, divoká lúčanská časť Malej Fatry, to je to čo trail runner potrebuje.
  • Nízke Tatry - takmer stokilometrový hrebeň dosahuje dvetisícmetrovej výšky, ponúka všetky top atribúty vysokohorskej prírody, dobré značenie a chodníky idáalne pre horský trailový beh.
  • Západné a Vysoké Tatry - krásne vysokohorské behanie, miestami je terén pomerne exponovaný.
  • Malé Karpaty - raj lesných chodníčkov, možno tu podnikať nekonečné kombinácie, ak sa stratíte, čoskoro aj tak vybehnete na značenom chodníku alebo v neďalekej obci, zaujímavou pre diaľkových bežcov, by mohla byť trasa Malokarpatských sedemstoviek.

Súťažný trail running

Na Slovensku s rastom popularity trail runningu vzrásto aj počet organizovaných pretekov tohto druhu. Niektoré podujatia sú celkom nové, iné sa zmenili z pôvodne diaľkových pochodov na dieľkové behy. Pre ilustráciu uvádzame len niekoľko z týchto podujatí, nakoľko ich počet je v súčasnosti obrovský a líšia dĺžkou i náročnosťou. Trailové behy sa však organizujú po celom Slovensku.

  • Nízkotatranská stíhačka
  • Malofatranská stíhačka
  • Kysucká stovka
  • Trnavská stovka
  • Ponitrianska stovka
  • Psotkov memoriál

Fotografie